Erfgoedactiviteiten

Erfgoed


Opdat zij niet vergeten mogen worden
Het aantal generaties Molukkers is in de loop der jaren gegroeid tot vijf. Hoe ontwikkelt zich een nieuwe identiteit met behoud van culturele waarden vandaag de dag? Weten wij, maar ook zij, nog waar wij vandaan komen? Wat wordt er nog aan komende generaties doorgegeven van wat de eerste generatie Molukkers heeft nagelaten? En hoe kunnen deze waarden bijdragen aan het verwerven en behouden van een plek in een steeds sneller veranderende samenleving? Laat onze geschiedenis een positieve bijdrage leveren aan bewustwording van diverse culturele achtergronden die Nederland rijk is.


Nog steeds is bij velen de gebeurtenissen die leidden tot de komst van Molukkers (destijds Ambonezen genoemd) naar Nederland in 1951 en de reis die zij maakten onbekend. We hopen dat meer mensen begrijpen waarom die geschiedenis van inmiddels ruim 70 jaar geleden nog zoveel impact heeft. 


Wij vinden dat het van groot belang is, niet alleen voor de Molukse samenleving maar juist in bredere zin, dat historische kennis (erfgoed) over de aankomst en (“tijdelijk”) verblijf van de Molukse gemeenschap in Nederland/Woerden, een stukje geschiedenis / informatie wordt overgedragen. Meer weten over de Molukse geschiedenis is altijd goed, maar het kan voor jongeren ook handig zijn voor bijvoorbeeld een spreekbeurt op school of PWS. 


Wij proberen door middel van organiseren van diverse activiteiten en/of mee te werken aan activiteiten van derden hieraan een bijdrage te leveren. Wij doen dit onder de noemer ‘Erfgoedactiviteiten’. 


Omdat Stichting Sinar Maluku ook de functie van beheerder van het Wijkcentrum Molenvliet heeft van waaruit activiteiten van de diverse (werk)groepen worden ontplooid, maar ook wijkbewoners en diverse andere (werk)groepen/organisaties uit de wijk Molenvliet gebruik maken van het gebouw/wijkcentrum wanneer dit niet in gebruik is van de stichting, hebben wij gemeend onze activiteiten in het kader van Erfgoedactiviteiten financieel te scheiden van de dagelijkse activiteiten.

Met onder andere het organiseren van eetcafés (en vanaf 2023 Maluku Rame-Rame avonden) en verkoop van artikelen proberen wij geld te genereren voor erfgoedactiviteiten.


Via deze website, onze nieuwsbrieven en facebook worden de erfgoedactiviteiten gecommuniceerd.


Vind je het ook belangrijk onze geschiedenis levendig te houden en draag je hier graag je steentje aan bij? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen, wij kunnen alle hulp (meedenkende personen en handjes) gebruiken. Je kunt ons bereiken via erfgoed@sinarmaluku.nl





Share by: