Archief Nieuwsberichten

Archief Nieuwsberichten

Op 15 augustus 2020 mochten wij aanwezig zijn bij de eerste Indische herdenking in Woerden.

https://youtu.be/Ei6LNgCU8nQ



Interview met oma C. Manuputty en opa F. Nussy n.a.v. het bijwonen van de Dodenherdenking in Amsterdam (kopie)

 
Tijdens en ná de herdenking zijn opnames gemaakt door de Projectgroep 60 Jaar Molukkers in Woerden en een camerateam van TVWoerden.nl. Deze reportage, tezamen met ons eerste interview met mevrouw M. Patty (Projectgroep 60JMIW) en de heer R. Pattikawa (Stichting Sinar Maluku) alsmede het tweede interview met oma C. Manuputty en opa F. Nussy geven een goed beeld van de beleving van de Dodenherdenking van 2011.

 
Een zondagmiddag in Woerden… Oma Nel Manuputty, een van de Molukse ouderen in Woerden, doet de deur open en laat ons samen met opa Pede Nussy haar huis binnen. De typisch Molukse gastvrijheid komt je tegemoet… Uitnodigend staan de stopflessen met allerlei lekkernijen zoals kue boontjes op tafel en oma roept: Nonna ambil, makan hoor! Lachend neemt opa Pede plaats in zijn stoel en voordat het interview begint neemt oma Nel nog even een spurt naar de keuken om thee voor ons in te schenken.

 
Deze twee ouderen zijn door ons gevraagd om te vertellen hoe zij beide de eerste kranslegging door het Molukse volk hebben ervaren. Dit was voor hen een hele speciale gebeurtenis, omdat zij mede dankzij Stichting Pelita werden gevraagd om op 4 mei de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam bij te wonen.

 
Naargelang het interview vorderde bleek dat deze kranslegging bij oma Nel en opa Pede gemengde gevoelens heeft achter gelaten. Aan de ene kant zijn ze blij dit te hebben mogen meemaken en ervaren het dan ook als een soort erkenning na 60 jaar! En aan de andere kant vinden zij het zeer verdrietig dat de meeste van hun eigen generatie, die toch altijd heel trouw zijn geweest aan Nederland, er niet meer zijn en deze vorm van wederzijdse respect c.q. erkenning van de “Nederlanders” niet hebben gevoeld…

 Bekijk de 2 onderstaande interviews!

Interview met C. Manuputty en F. Nussy n.a.v. de Dodenherdenking op 4 mei 2011 in Amsterdam (kopie)
24-04-11 >> 4 en 5 Mei; 'Vrijheid wereldwijd'

Het 4 en 5 Mei comité wilt haar grenzen verleggen met het meerjaren thema genaamd 'Vrijheid Wereldwijd'. In dit kader is het jaarthema voor 2011 'Vrijheid ligt niet op straat'. Iets wat voor onze ouderen 60 jaar geleden zeker niet het geval was. Oók daar wilt het 4 en 5 Mei bij stil staan gedurende deze 2 dagen. Derhalve hebben we het verzoek gekregen van het comité deze poster te publiceren op de website. 

 Tijdens de dodenherdenking 4 Mei op de Begraafplaats Meeuwenlaan door mevr. M. Patty, namens projectgroep 60 JMIW, en dhr. R. Pattikawa namens Stichting Sinar Maluku een krans worden gelegd. Tevens zal ook tifagroep Sopa Mae medewerking zal verlenen aan het bevrijdingsconcert in de Bonaventura kerk 5 Mei.
 

Daarnaast zijn een 15-tal Molukse ouderen uitgenodigd om deel te nemen aan de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam op 4 Mei 2011. Vanuit de Molukse Woerdense gemeenschap zijn opa Nussy, oma Nel Manuputty en oma Lou Mailuhu (allen 1e generatie) gevraagd om deel te nemen. Zij hebben toegezegd en zullen op 4 mei aanwezig zijn.

 

12-04-11 >> Het openlucht museum stond succesvol stil bij 60 jaar Molukkers in NL


"Op zondag 10 april stond het Openluchtmuseum stil bij 60 jaar Molukkers in Nederland. Tussen de Molukse barak uit het Brabantse Lage Mierde en de trambaan werd een bescheiden festivalterrein ingericht en de museumkoks marineerden vele satéetjes en de gastvrouwen bereidden gado gado. Het weer was on-Nederlands mooi en het programma veelbelovend met een optreden van de band Massada; levende muziekgeschiedenis. Maar voor het feest begon, was het eerst tijd voor bezinning. " (bron: arnhem-direct.nl) Lees meer door deze 2 links te volgen.

 http://www.openluchtmuseum.nl/news&article=329

http://www.arnhem-direct.nl/berichten/20110412_molukse_dag_in_het_openluchtmuseum

 
10-04-11 >> Foto's, films en anekdotes gezocht


Voor deze website zijn we op zoek naar leuke foto's en films van vroeger en van de culturele manifestatie 10 jaar geleden en de Dijkstrahal. Wellicht heeft u nog foto's of films in uw bezit welke mogen gebruiken om te publiceren op deze website. Indien dit het geval is verzoeken we u deze te mailen naar webmaster@sinarmaluku.nl. Bij grote bestandsformaten verwijzen wij u graag naar de website www.wetransfer.com.

Daarnaast zijn wij op zoek naar leuke anekdotes en/of weetjes van ex-kamp bewoners, destijds jong of oud, welke u wilt delen met een ieder (en welke wij dus mogen plaatsen op deze website). Schroom niet deze te mailen naar webmaster@sinarmaluku.nl

 
02-04-11 >> Regionale Molukse Ouderendag Woerden

Stichting Pelita organiseerde in samenwerking met Ouderen werkgroep MIO van Stichting Sinar Maluku op 2 April 2011 een Pelita Regionale Molukse Ouderendag.

Op deze dag zal ook het historische feit, de aankomst van Molukkers 60 jaar geleden, een plaats innemen.

Wilt u meer details weten over het verloop van deze dag dan verwijzen wij u graag naar de website van Stichting Pelita. Onderstaand een aantal impressie foto's van de Dansgroep Maropi Perowano (jonge kruidnagel bloempjes) welke gemaakt zijn door dhr. R. Baert.

 
21-03-11 >> Molukkers herdenken aankomst in Nederland 60 jaar geleden

 In het Lloydkwartier in Rotterdam heeft de Molukse gemeenschap in Nederland maandagochtend stilgestaan bij de aankomst van de eerste Molukkers in Nederland. Op 21 maart is dat exact 60 jaar geleden. (bron: rtvrijnmond; www.rijnmond.nl)
Share by: