70 Jaar Molukkers in Woerden (70JMIW)

In 2021 is de Molukse gemeenschap al weer 70 jaar in Woerden/Nederland. Ook hier willen wij niet aan voorbij gaan. Projectgroep 70 Jaar Molukkers in Woerden is derhalve ontstaan. Projectgroep ‘70 jaar Molukkers in Woerden’ valt onder de paraplu van Stichting Sinar Maluku. Waar in eerste instantie gedacht werd aan wederom een groots cultureel evenement, is dit gezien de huidige “Corona-tijdperk” niet meer haalbaar of wenselijk. Besloten is dan ook om de grote plannen in de koelkast te zetten. 


Als gezegd het kan in 2021 geen grote manifestatie worden. Maar helemaal niets doen is geen optie. Tot nu toe is er in Woerden niets tastbaars terug te vinden die een ieder de komst van de Molukse bevolking naar Nederland toont. Slechts 1 van de 3 kampen, de Kazerne in de binnenstad van Woerden, is nog als gebouw aanwezig. Echter dit gebouw heeft door de jaren heen vele functies mogen hebben en laat niet direct de geschiedenis van de Molukse bevolking zien.


Ter gelegenheid van het 70-jarig verblijf van de Molukse gemeenschap in Woerden willen wij graag een monument laten vervaardigen. Dit ter nagedachtenis aan onze 1e generatie die allen vanaf 1951 te Woerden zijn gekomen tot op hun laatste dag de eigen identiteit en cultuur heeft behouden en heeft doorgegeven.Plaatselijke kunstenaar Taeke de Jong heeft hiervoor een plaquette bedacht en een voorstel gemaakt. De plaquette zal worden uitgevoerd in brons groen gepatineerd en uit 3 reliëfs bestaan, in totaal maximaal 1 m2 groot zijn. Eén reliëf uitbeelding van per zeeschip aankomende Molukkers in de haven, daarnaast 2 tekst-reliëfs die toelichten hoe het kwam dat 12.500 Molukkers naar Nederland gebracht werden. Omdat het gebouw De Kazerne, destijds een van de 3 kampen waar de Molukkers bij aankomst werden gehuisvest, het enige overgebleven tastbare locatie in Woerden is, hebben wij alle eigenaren toestemming gevraagd om het monument daar te plaatsen. Die toestemming is verkregen alsook goedkeuring van De commissie Ruimtelijke kwaliteit en erfgoed gemeente Woerden. De plaquette zal dan in de kazernepoort komen.


Daarnaast willen wij de verhalen van (tenminste) lichting 1951 optekenen; zij die nu nog in leven zijn laten vertellen hoe hun belevingen en ervaringen zijn geweest. Van kampleven naar integratie en verdere maatschappelijke ontwikkeling. Waar komen ze vandaan, waar staan ze nu, wat is hun advies cq nalatenschap voor de jongste generaties.

Wij willen dit op een eenvoudige wijze In boekvorm, in kleine oplage, uitbrengen. 


Op 19 juni 2021 willen we de herdenking in Woerden laten plaatsvinden. 

Vanwege de onzekerheden betreffende Covid-19 zal het, helaas, geen groot evenement worden hetgeen in eerste instantie wel de bedoeling was. Gedacht wordt aan een programma van onthulling plaquette, kleine korte bijeenkomst in de buitenlucht bij voorkeur nabij De Kazerne waar maximaal 5 sprekers iets kunnen vertellen en waarbij het verhalenboek gepresenteerd wordt, met culturele muzikale omlijsting. 


Om dit alles te kunnen bekostigen is geld nodig. Middels eigen activiteiten, fondswerving, subsidieaanvragen wordt getracht aan de benodigde inkomsten te komen om dit te bekostigen.



Zie onze agenda-pagina voor de actuele activiteiten.




Share by: