Mantelzorg


Project ‘Liefdevolle Plicht’ is van start gegaan, om Indische en Molukse mantelzorgers zichtbaar te maken.


Mensen met een Indische of Molukse achtergrond ervaren mantelzorg vaak als een liefdevolle plicht. 



Waarom dit project?


"We komen uit een cultuur waarin het vanzelfsprekend is dat we voor de familie zorgen. Dat is de mooie kant ervan. Maar omdat het om familie gaat, zal men niet snel zeggen dat het soms ook teveel wordt. Laat staan om hulp vragen aan anderen. Met het risico dat mantelzorgers overbelast raken. We moeten dus goed luisteren: wat hebben deze mantelzorgers nodig? En daarop actie ondernemen.’ Want niet alle zorg- en welzijnsprofessionals zijn goed op de hoogte van de specifieke context en de cultuur van deze zorgvragers en mantelzorgers." aldus Bonnie Joosten, manager dienstverlening van Stichting Pelita. 


Op 21 april 2022 werd de aftrap gegeven van het mantelzorgproject ‘Liefdevolle Plicht’. Dit vond plaats in Rumah Kita in Wageningen, een verpleeghuis voor Indische en Molukse ouderen.

‘Liefdevolle Plicht’ is een initiatief van MantelzorgNL, Stichting Pelita en de Landelijke Stichting Molukse Ouderen (LSMO). Het moet de ondersteuning van mantelzorgers met een achtergrond in Nederlands-Indië verbeteren. En dat is noodzakelijk, want de behoefte aan ondersteuning is er, maar voor veel organisaties en professionals niet altijd zichtbaar. 


De kick off werd bezocht door vertegenwoordigers van de Indische en Molukse gemeenschappen uit de drie pilotgemeenten, mantelzorgers, een wethouder, mantelzorgconsulenten, zorg- en welzijnsmedewerkers en gemeente- en rijksambtenaren. De bijeenkomst begon met een korte film, hoe de Indische Henriëtte zorgt voor haar tante Lissy. ‘Het komt uit mijn hart, ik hoef er niet eens over na te denken, horen we Henriëtte zeggen. Ze vindt het moeilijk om weer naar huis te gaan en haar tante achter te laten. Dat is de liefdevolle plicht, het thema van die ochtend. 


Aan de slag


De drie pilotgemeenten zijn Wierden, Tilburg en Woerden.

"We gaan aan de slag in drie pilotgemeenten. En daar moeten we eerst aansluiten bij de Indische en Molukse gemeenschap en van henzelf horen waar behoefte aan is." aldus Jeanny Manusiwa, programmadirecteur bij LSMO. Liesbeth Hoogendijk, directeur van MantelzorgNL, vult aan: "De samenwerking met Pelita en LSMO is een mooie kans om te leren hoe de specifieke achtergrond en geschiedenis van de Indische en Molukse gemeenschap zowel het geven als ontvangen van mantelzorg beïnvloedt. We willen ook de rest van het land inspireren om dit bespreekbaar te maken."


Woerden

Stichting Sinar Maluku heeft enige tijd geleden al contact gehad met LSMO om te kijken of en hoe een eventuele samenwerking zou kunnen plaatsvinden. Hier is toen ook gesproken over de mogelijkheden voor Woerden als een van de locaties/gemeente voor deelname aan de, destijds, beoogde pilot. Wij zijn dan ook erg blij mee dat wij deel mogen en kunnen uitmaken van dit project. Vanuit onze "wijkcentrum"-functie zijn er al goede contacten met Woerden Wijzer / gemeente Woerden. Ook zij zijn bij dit project betrokken. In Woerden zal op woensdag 22 juni 2022 om 19.30 uur bij Stichting Sinar Maluku een informatie avond plaatsvinden bestemt voor Mantelzorgers & toekomstige Mantelzorgers met een Indisch, Moluks achtergrond.

Onderstaande uitnodiging wordt per post verzonden aan hen die bij Stichting Sinar Maluku in het adressenbestand staan. Wij weten dat wij, helaas, niet beschikken over adressen van de gehele Molukse gemeenschap in Woerden. Daarnaast kennen wij weliswaar vele Indische mensen echter ook van het merendeel is geen adres bekend. Reden om de uitnodiging ook via onze nieuwsbrief als een nieuwsflits digitaal te gaan versturen en gaan publiceren op onze Facebookpagina.


Daarnaast zullen wij de uitnodiging ook sturen aan  mensen vandaag de dag woonachtig buiten de gemeente Woerden maar waarvan wij weten dat zij een "Woerdense verbinding" hebben. Wij zijn van mening dat ook zij tenminste op de hoogte moeten worden gebracht.


Voor wie?

  • Een ieder die mantelzorg nodig heeft, denkt nodig te hebben nu of in de toekomst  en/of mantelzorg wenst.
  • Een ieder die op welke wijze ook mantelzorg verleent, ongeacht dus leeftijd want het is bekend dat ook jongeren (<40) zorg verlenen
  • Toekomstige mantelzorgers, want eigenlijk kan iedereen van de één op andere dag te maken krijgen met een naaste die zorg nodig heeft



Verzoek aan de Indische en Molukse gemeenschap in Woerden

Gezien het hier voornoemde willen wij een ieder vragen om zo veel mogelijk de uitnodiging te delen onder de Indische en Molukse gemeenschap in Woerden. Vanzelfsprekend kan een ieder zijn/haar (mail)adresgegevens aan ons doorgeven om in het vervolg, voor ons, beter bereikbaar te zijn. Doorgeven kan via een bericht aan db@sinarmaluku.nl



Vervolg

Om de kosten zo veel mogelijk laag te houden zullen wij de voortgang van het project, bij voorkeur, digitaal  gaan communiceren.

Tot nu toe nog niet onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Stuur dan een berichtje naar nieuwssinarmaluku@gmail.com

Wij kunnen namelijk alleen door middel van aanmelden het e-mailadres opnemen in ons bestand.

Share by: