Werkgroep Hulp aan Nabestaanden Bij Rouwdienst (HNBR)
De werkgroep is in 1985 opgericht door (tante) Greet Sahuleka en (tante) Ineke Tetelepta. De oprichting is buiten Dana Duka Maluku Woerden, Kerkelijke instanties en Stichting Sinar Maluku om. De groep bestaat uit 46 vrijwilligers. In 2019 werd de werkgroep gecoördineerd door Sasha Sahuleka, Shirley Tuheteru en Sézi Sahuleka.
In 2023 is de werkgroep door Shirley Tuheteru, Rosina Oosterom-Latuny, Corry Lesimanuaja (kookgroep) en Sézi Sahuleka voortgezet.
Op verzoek van de familie in rouw biedt de werkgroep hulp aan nabestaanden bij de troost- en uitvaartdienst aan zowel leden als niet-leden van de GIM, NGPMB mrt '53 mits woonachtig in Woerden. Men hoeft hiervoor ook geen lid te zijn bij Dana Duka . De werkgroep richt zich alleen op de Molukse gemeenschap in Woerden. Dat wil zeggen dat de overledene tot op dag van overlijden deel heeft uitgemaakt van de Molukse gemeenschap in Woerden. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de (eerste) generatie die door omstandigheden naar een verzorgingstehuis buiten Woerden verhuisd zijn.
Wanneer biedt de werkgroep hulp?
Binnen de Molukse gemeenschap bestaat de rouwdienst uit twee dagen:
- Troostdienst/Dienst ter Vertroosting (in de avond);
- Uitvaartdienst, maaltijd verzorgen na begrafenis of crematie (overdag);
Het kan ook zijn dat er alleen een uitvaartdienst en begrafenis of crematie wordt gehouden. Hierbij valt ook nog te denken dat het in de kerk of rouwcentrum gehouden wordt. Het is net wat de wens van de overledene is en/of hoe de nabestaanden hieraan invulling geven.
Welke hulp biedt de werkgroep?
Wanneer de nabestaanden hulp gevraagd heeft aan de werkgroep, ontzorgt de werkgroep de familie. Hierbij valt te denken aan:
- Serveren van koffie/thee/koekjes vóór en na de dienst(en);
- Begeleiden bezoekers/gasten in de kerk;
- Serveren maaltijd na begrafenis of crematie;
- I.s.m. kerk of rouwcentrum voorbereiding koffie/thee/koekjes;
- Indien de familie kiest voor de kookgroep, dan bereiden we ook de maaltijd;